Tuesday, 17 January 2017

Aleksi Alangon kirjoittama lehtiartikkeli


Limingan lukio edistämässä eurooppalaista arvomaailmaa
Erasmus+ tarjoaa nuorille ympäri Eurooppaa mahdollisuuden jakaa arvoja, mielipiteitä ja hetkiä. 15. lokakuuta se lennättikin 24 opiskelijaa Italian Codigoroon viikon mittaiselle opiskelijaliikkuvuudelle. Limingan lukiota edusti kuusi nuorta ja kaksi ohjaavaa opettajaa.
Projektin teemana on ihmisoikeudet, Human Rights in a European Community of Values. Jokaiselle maalle, Suomelle, Saksalle, Puolalle, Italialle ja Espanjalle, on jaettu osa-alue, jota nuoret vierailuillaan sekä esittelevät oman maansa näkökulmasta, että tarkastelevat muiden maiden tilanteita. Kesällä Puolan vierailulla Gorzowissa syvennyttiin uskonnon, ajatuksen ja omantunnon vapauteen. Syvän vaikutuksen osallistujat kokivat vieraillessaan Auschwitz - Birkenaussa, keskitysleireillä, jossa ihmisiltä oli riistetty ihmisoikeudet.
Italiassa aiheena oli oikeus työhön ja työelämätietous. Jokainen maa oli valmistellut ennalta määrätyn tehtävänannon mukaisen esitelmän maansa työttömyydestä, työntekijöiden oikeuksista ja työnantajien vastuista lainsäädännön piirissä. Esitelmien lisäksi aiheen ympärillä liikuimme tutustumalla kahden paikallisen tehtaan toimintaan.
Meillä opiskelijoilla oli myös ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua italialaiseen kulttuuriin ruohonjuuritasolla majoittumalla perheisiin. Perheiden kanssa vietimme aikaa illallistaen italialaiseen tapaan, opettelemalla kieltä ja olemalla osana normi arkea. Pääsimme myös tutustumaan toisiimme ja viettämään mukavaa aikaa yhteisissä tapaamisissa koulun ulkopuolellakin.
Vastavuoroisuus on tärkeä osa Erasmus+ -projektia. Limingan lukio ja sen opiskelijat valmistaudummekin parhaillaan vastaanottamaan yhteistyömaiden nuoria koteihimme helmikuussa, teemana vähemmistöt ja erityisesti vammaisten oikeudet. Toukokuussa kokoonnumme Saksaan Backnangiin ja joulukuussa 2017 Alicanteen Espanjaan. Kaiken kaikkiaan Limingan lukiosta opiskelijaliikkuvuuksissa on mukana yhteensä 37 opiskelijaa ja viisi opettajaa.   

- Aleksi AlankoNo comments:

Post a Comment